NEODVISNI PORTAL O DELOVANJU OBČINSKEGA SVETA IN UPRAVE OBČINE MIRNA PEČ

✍ Vir: obvestilo o naročilu

Urednika je med prazniki razveselilo javno naročilo, ki ga je 27. decembra 2010 izdala Občina Mirna Peč. Gre namreč za težko pričakovan natečaj za izbiro izvajalca del za novogradnjo osnovne šole z vrtcem v Mirni Peči.


(Risba: www.urad.si)

Gradnja bo potekala v dveh fazah: v prvi občina načrtuje izgradnjo šolske stavbe in vrtca, v drugi pa večnamensko športno dvorano. Celotni projekt je v Mirni Peči že ne samo izzval številne polemike, postregel je tudi z raznovrstnimi ocenami o vrednosti investicije.

V medijih:

VIR DATUM OCENJENA VREDNOST
Častnik Delo Januar 2008 7,5 milijona €
Televizija Vaš kanal Februar 2008 Okoli 8 milijonov €
Glasilo občine Mirna Peč Marec 2008 7.224.731,25 €
Televizija Vaš kanal Maj 2008 Okoli 7 milijonov €
Televizija Vaš kanal Marec 2009 Okoli 9 milijonov €
Tednik Dolenjski list April 2010 Okoli 11 milijonov €

V občinskih dokumentih:

DOKUMENT DATUM OCENJENA VREDNOST
1. rebalans proračuna 2008 Januar 2008 8.623.789 €
2. rebalans proračuna 2008 Junij 2008 9.017.720 €
Proračun 2009-2010 Marec 2009 10.861.190 €
Rebalans proračuna 2009 November 2009 11.803.398 €
1. rebalans proračuna 2010 Maj 2010 11.797.522 €
2. rebalans proračuna 2010 September 2010 10.146.573 €

Do sredine leta 2010 je občina za projektno dokumentacijo in odkupe zemljišč namenila 957.713 evrov. Avgusta je župan Zvone Lah za televizijo Vaš kanal ocenil gradnjo na 8,5 milijona evrov ter napovedal, da za dokončanje prve faze ne pričakuje, da bi ponudba presegla 5 milijonov.

Rok za oddajo le-teh poteče 10. februarja 2011. Na ta dan bo ob 10. uri v občinskih prostorih potekalo javno odpiranje. Razpisna dokumentacija določa, da bo ponudba izbrana na podlagi merila »najnižja ponujena cena«.

Komentarji: 3

Anonimni pravi ...

Kaj pa časovnica; kdaj bo šola vseljena, katero šolsko leto? Ni bilo obljubljeno že 2010/11, potem ko naj bi se v 2009 gradnja že začela. In iz katerih virov bo financirana? Čemu vse bi se morali občani odpovedat, da bi bila zgrajena? Ali proračun sploh to omogoča? Bo zgrajena prej, ko bo zaživela gospodarska cona? Bojim se, da bi se /trenutna/ oblast zainvestirala. Do sedaj ni bila sposobna do uporabnega dovoljenja izpeljat še nobenega projekta, tudi npr. državne priključne ceste, šolskega stadiona s tartanom, superiornega križišča pod pokopališčem, hmeljčarskega hrama, itn, itn.
Franc

Anonimni pravi ...

REPUBLIKA SLOVENIJA DRŽAVNI ZBOR
nadaljevanje 26. izredne seje (6. julij 2010)

PREDSEDNIK DR. PAVEL GANTAR: V okviru istega podprograma odločamo o amandmaju pod zaporedno številko 2, ki ga je vložila Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke. Obrazložitev glasu v imenu poslanske skupine, Zvonko Lah.

ZVONKO LAH: Hvala za besedo.
Gre za projekt osnovne šole, vrtca in telovadnice Mirna Peč. Projekt je iz razpisa iz leta 1999. Ko je bila izbrana idejna zasnova in ovrednoten projekt, je Ministrstvo za šolstvo zagotovilo svoj delež sredstev za izgradnjo po Zakonu o financiranju občin, kar je dobra polovica celotne investicije. Občina je šele takrat šla v izdelavo projekta in nakupa potrebnega zemljišča. Sedaj pa kljub maksimalnemu zadolževanju ne more zapreti finančne konstrukcije, ker ministrstvo ne zagotavlja svojega deleža. Gre za osnovno šolo, ki že več kot 40 let nima uporabnega dovoljenja in ga ne more pridobiti, ker je bilo vedno nekaj dozidanega za prostorske potrebe šole. Sedaj pa občina ne more zapreti finančne konstrukcije, ko je projekt pripravljen, in pričeti z gradnjo.
Ministrstvo za šolstvo in šport v lanskem letu ni izvedlo razpisa za izgradnjo tovrstnih objektov, niti v letošnjem letu. Z amandmajem predlagamo prerazporeditev sredstev iz nerazporejenih sredstev na to postavko, da se omogoči pričetek izgradnje tega objekta. Mislim, da bi Vlada lahko izkoristila ugodno cenovno situacijo v gradbeništvu, ker so gradbinci tudi brez dela, to ugotavlja tudi sam minister, in zagotovila vsaj minimalna sredstva, saj v zadnjih dveh letih ni bilo niti tega. To bi omogočilo, da se tisti projekti, ki trajajo že desetletja pričnejo z izgradnjo in ugodno reši prostorska stiska v osnovnih šolah in vrtcih, kjer je zelo pereča situacija. Ne vem kaj se bo zgodilo, če inšpekcija šolo zapre, ker bi vsi javni objekti morali imeti uporabno dovoljenje. Kdo bo potem nosil odgovornost, saj je občina naredila prav vse, in zagotovila maksimalen del sredstev kar jih lahko, glede na svoj proračun.
Mislim, da je tukaj odgovornost na ministrstvu in vladi, da se omogoči, da se takšni objekti pričnejo graditi.
Ta amandma bo Poslanska skupina SDS seveda podprla.

PREDSEDNIK DR. PAVEL GANTAR: Hvala lepa.
Glasujemo. Glasovanje teče. Navzočih je 80 poslank in poslancev, za je glasovalo 33, proti 47.
(Za je glasovalo 33.) (Proti 47.)
Ugotavljam, da amandma ni sprejet.

Anonimni pravi ...

Kdo bo potem nosil odgovornost, saj je občina naredila prav vse ...

ČE NE BI ŽUPAN KAR NAPREJ SANJAL O GRADOVIH V OBLAKIH, BI NA TEJ PROBLEMATIKI BILO LAHKO ŽE KAJ POSTORJENEGA. TAKO PA IMAMO MI TEMELJNI KAMEN, DRŽAVA PRAZEN ŽAKELJ, LAH PA ZA NAGRADO ŠE 4 ŽUPOVANJA.

IN ON RAZPRAVLJA O ODGOVORNOSTI !!

Objavite komentar